Κωνσταντίνος Χείλαρης ή Μπρούκλης (Gus Hilaris)

Ο εκλεκτός Λεωνιδεύς Κωνσταντίνος  Χείλαρης ή Μπρούκλης (Gus Hilaris) του Ιωάννη και της Μεταξίας γεννήθηκε το 1891 στο Λεωνίδιο και  ήταν στο επάγγελμα κτηματίας. Ο πατέρας του Ιωάννης Χείλαρης πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου του 1896 όταν δηλαδή ο Μπρούκλης ήταν 5 ετών.   Η επίσημη απογραφή του Αμερικάνικου κράτους το 1910 τον βρίσκει να κατοικεί στο Birmingham στην οδό Ward 16 του Jefferson της Alabama. Ο Μπρούκλης παντρεύτηκε την εξ Αμερικής Αγνή  (Agnes Morelock or Agnes Hilaris) που ήταν γεννημένη στο Jonesboro Arkansas στις 27 Μαρτίου του 1899. Γονείς της ήταν ο Jonathan Edwards  Morelock και η Nannie Kate Morelock. Ο γάμος τους έγινε τον Ιούνιο του 1917 στο Jefferson της Alabama και έφερε στη ζωή το 1920 την κόρη τους Μεταξία Χείλαρη η οποία γεννήθηκε στην Αμερική και αργότερα παντρεύτηκε τον ιατρό Χαράλαμπο Ν. Γεωργίτση-Κουμουνδούρο, την ιστορία των οποίων θα αναλύσουμε σε άλλο σημείο του blog. Είχαν και άλλο ένα παιδί που είχε γεννηθεί το 1918 στο Ensley της Alabama αλλά σκοτώθηκε από αυτοκίνητο, περπατώντας έξω από το μαγαζί του Μπρούκλη. Από το 1917 ήταν ιδιοκτήτης ενός principal restaurant στο Ensley της Alabama επί της οδού 414 19th Street  που ονομαζόταν Metropolitan Cafe (στην εικόνα από κάτω είναι το γωνιακό κτήριο όπου σήμερα ονομάζεται Ensley Grill).

 Το 1918 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου  κατατάχθηκε εθελοντικά στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που πολεμούσαν στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ. Το 1920 έφυγε αναγκαστικά για την Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του, γιατί ήταν βαριά άρρωστη η μητέρα του και δεν ξαναγύρισε ποτέ στην Αμερική και στην  επιχείρηση του. Παρόλο που η γυναίκα του ήταν βέρα Αμερικανίδα είχε γίνει πραγματική τσακώνα χάρις στη στοργή και τη φροντίδα του συζύγου της. Ο Μπρούκλης πέθανε  στο Λεωνίδιο την 13ην  Απριλίου του 1962 και ώρα 1 πμ σε ηλικία 71 ετών από νόσημα της καρδιάς.
Ο Μπρούκλης προσέφερε πολλές υπηρεσίες στο δήμο Λεωνιδίου καθώς για τριανταέξι χρόνια ήταν μέλος κοινοτικών και δημοτικών συμβουλίων. Αναλυτικά για είκοσι χρόνια ήταν πρόεδρος της κοινότητας Λεωνιδίου και για δεκαέξι χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Όπως προαναφέραμε ήταν στην Αμερική έως το 1920 και αφού επέστρεψε στη γενέτειρα ανέλαβε το 1926 τα καθήκοντα του ως δυναμικού τοπικού παράγοντος του Λεωνιδίου τα οποία και εκτέλεσε άριστα ως άξιο τέκνο του.
Στην κατοχή έσωσε κυριολεκτικά το Λεωνίδιο με τη γλωσσομάθεια του, αφού απέτρεψε την ολοσχερή καταστροφή του Λεωνιδίου από τους Ιταλογερμανούς βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο (ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τις ιταλικές δυνάμεις ιδιαίτερα την περίοδο που είχαν φονευθεί 7 Γερμανοί και είχαν κλαπεί 300 βαρέλια βενζίνης  από τους ΕΑΜίτες που είχαν ως προορισμό την Κρήτη).  Στην κατοχή επίσης ο Μπρούκλης έσωσε εκ βεβαίου θανάτου πολλούς συντοπίτες του και συμπατριώτες του. Ως πρόεδρος ανακούφιζε τους πτωχούς και τους πάσχοντες της πόλεως του Λεωνιδίου και ήταν φιλήσυχος πράος και άκακος,
Την ημέρα του θανάτου του το δημοτικό συμβούλιο του Λεωνιδίου συνεδρίασε εκτάκτως και ανακοίνωσε το παρακάτω ψήφισμα:
1)Να του αποδοθούν τιμές εν ενεργεία δημάρχου
2)Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στις δημόσιες υπηρεσίες για τρεις ημέρες και τα γραφεία του δήμου να παραμείνουν κλειστά
3)Ο δήμαρχος να καταθέσει στεφάνι και να εκφωνήσει επικήδειο
4)Η κηδεία να γίνει δημοτική δαπάνη τιμής ένεκεν
5)Να διατεθεί δωρεάν τάφος τιμής ένεκεν
6)Να διατεθούν 3000 δρχ. από το δημοτικό ταμείο δωρεά σε δυο άπορες κοπέλες στην μνήμη του
7)Να παρακολουθήσει σύσσωμο  το Δ.Σ. την εκφορά του
8)Να δοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του και να δημοσιευτεί σε όλες τις τοπικές εφημερίδες
9)Να παρακληθεί το γυμνάσιο και τα δημοτικά σχολεία να παρακολουθήσουν την κηδεία σε παράταξη
 10)Να παρακληθεί ο εμπορικός σύλλογος μια ώρα πριν και κατά την ώρα της κηδείας να παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα και να υψώσουν μεσίστια τις σημαίες τους
11)Να γίνει πένθιμος κωδωνοκρουσία μια ώρα πριν την κηδεία του
Η κηδεία του έγινε στον ιερό ναό της αγίας Κυριακής στις 13 Απριλίου 1962 και ώρα 4 μμ συμμετέχοντος ολόκληρου του κλήρου, όλης της κοινωνίας του Λεωνιδίου, του Δ.Σ. μετά του δημάρχου, του προέδρου των αρχών της πόλεως, του γυμνασίου και των δημοτικών σχολείων σε παράταξη καθώς και των προσκόπων.
Ο δήμαρχος Λεωνιδίου εκφώνησε συγκινητικό επικήδειο λόγο.  Δαφνοστέφανα κατέθεσαν ο κ. ΣΤ. Μερικάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μαλλάτος , ο διευθυντής του Α΄ δημοτικού σχολείου κ. Βασίλειος Δανιγκέλης, εκ μέρους των σχολείων και εκ μέρους των γυμνασίων η μαθήτρια Ευγενία Α. Σταύρου. 

1 σχόλιο :

Τελευταία ενημέρωση: 20-08-2017

Καιροσ